Биполярното разстройство

Биполярното разстройство, наричано по-рано маниакална депресия, е състояние на психичното здраве, което причинява екстремни промени в настроението, които включват емоционални връхни състояния (мания или хипомания) и понижения (депресия).

Когато сте  депресирани се почувствате тъжни или безнадеждни и губите интерес или удоволствие към повечето дейности. Когато настроението ви се измести към мания или хипомания (по-малко екстремно от мания) сте еуфорични, пълни с енергия или много раздразнителни. , може да се почувствате еуфорични, пълни с енергия или необичайно раздразнителни. Тези промени в настроението могат да повлияят на съня, енергията, активността, преценката, поведението и способността за ясно мислене. Епизоди на промяна в настроението могат да се появят рядко или многократно в годината. Въпреки че биполярното разстройство е продължително състояние, можете да управлявате промените в настроението си и други симптоми, като следвате план за лечение. 

Какви са симптомите на биполярно разстройство?

Симптомите на биполярно разстройство могат да варират. Човек с биполярно разстройство може да има манийни епизоди, депресивни епизоди или „смесени“ епизоди. Смесения епизод вклюзва както манийни така и депресивни симптоми. Тези епизоди на настроение причиняват симптоми, които продължават седмица-две или понякога по-дълго. По време на епизод симптомите продължават всеки ден през по-голямата част от деня. Епизодите на настроението са интензивни. Чувствата са интензивни и се случват заедно с промени в поведението, нивата на енергия или нивата на активност, които са забележими за другите.

Има няколко вида биполярни и свързани разстройства. Те могат да включват мания или хипомания и депресия. Симптомите могат да причинят непредсказуеми промени в настроението и поведението, което води до значителни затруднения в живота.

Биполярно разстройство

 • I. Имали сте поне един манийнен епизод, който може да бъде предшестван или последван от хипоманиен или големи депресивни епизоди. В някои случаи манията може да предизвика откъсване от реалността (психоза).
 • II. Имали сте поне един голям депресивен епизод, но никога не сте имали маниен епизод.

Други видове. Те включват например биполярни и свързани разстройства, индуцирани от определени лекарства или алкохол или поради медицинско състояние, като болест на Кушинг, множествена склероза или инсулт. Биполярното разстройство II не е по-лека форма на биполярно разстройство I, а отделна диагноза. Докато манийните  епизоди на биполярно разстройство I могат да бъдат тежки и опасни, хората с биполярно разстройство II могат да бъдат депресирани за по-дълги периоди, което може да причини значително увреждане. Въпреки че биполярното разстройство може да се появи на всяка възраст, обикновено то се диагностицира в тийнейджърските години или началото на 20-те години. Симптомите могат да варират при различните  пациенти,  както и във времето.

Мания и хипомания

Манията и хипоманията са два различни типа епизоди, но те имат едни и същи симптоми. Манията е по-тежка от хипоманията и причинява по-забележими проблеми в работата, училището и социалните дейности, както и трудностите във връзката. Манията също може да предизвика откъсване от реалността (психоза) и да изисква хоспитализация. И маниакален, и хипоманиен епизод включват три или повече от тези симптоми:

 • Ненормално оптимистични нагласи;
 • Повишена активност, енергия или възбуда;
 • Преувеличено чувство за благополучие и самочувствие;
 • Болестно повишено настроение- еуфория;
 • Намалена нужда от сън, необичайна приказливост, наплив от мисли и идеии, разсеяност, лошо вземане на решения – например да поемате сексуални рискове или да правите неразумни инвестиции.

Голям депресивен епизод

Големият депресивен епизод включва симптоми, които са достатъчно тежки, за да причинят забележими затруднения в ежедневните дейности, като работа, училище, социални дейности или взаимоотношения. Депресивният епизод включва пет или повече от тези симптоми:

 • Потиснатост, чувство на тъга, празно, безнадеждно и безпереспективно настроение (при деца и тийнейджъри депресивното настроение може да се прояви като раздразнителност);
 • Набелязана загуба на интерес или липса на удоволствие от всички – или почти всички – дейности;
 • Значителна загуба на тегло при неспазване на диета, наддаване на тегло или намаляване/увеличаване на апетита, безсъние или прекалена сънливост, неспокойствие или забавено поведение;
 • Умора или загуба на енергия. Чувство за безполезност или прекомерна вина;
 • Намалена способност за мислене, концентрация, нерешителност, планиране или мисли за самоубийство.

Други характеристики на биполярно разстройство

Признаците и симптомите на биполярно разстройство I и биполярно разстройство II могат да включват и други характеристики, като тревожност, меланхолия, налудности за вина и други. В допълнение, биполярните симптоми могат да се появят по време на бременност или да се променят със сезоните.

Кога да посетите лекар специалист

Въпреки крайностите на настроението, хората с биполярно разстройство често не признават в каква степен емоционалната им нестабилност нарушава живота им и живота на техните близки и не получават необходимото лечение. Ако имате някакви симптоми на депресия или мания, посетете вашия лекар. Биполярното разстройство не се подобрява от само себе си. Лечението на биполярно разстройство може да ви помогне да държите симптомите си под контрол.

Усложнения

Ако не се лекува, биполярно разстройство може да доведе до сериозни проблеми, които засягат всяка област от живота ви, като например:

 • Проблеми, свързани с употребата на наркотици и/или алкохол, самоубийство или опити за самоубийство.
 • Правни или финансови проблеми;
 • Нарушени отношения;
 • Проблеми в работата.

Съпътстващи състояния

Ако имате биполярно разстройство, може да имате и друго здравословно състояние, което трябва да се лекува заедно с биполярно разстройство. Някои състояния могат да влошат симптомите на биполярно разстройство или да направят лечението не толкова успешно. Примерите включват:

 • Тревожни разстройства, хранителни разстройства, дефицит на вниманието, хиперактивност;
 • Проблеми с алкохола или наркотиците;
 • Физически здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, главоболие или затлъстяване.

Превенция

Няма сигурен начин да се предотврати биполярно разстройство. Въпреки това лечението при най-ранния признак на психичното разстройство може да помогне да се предотврати влошаване на биполярно разстройство или други психични състояния. Ако сте били диагностицирани с биполярно разстройство, някои лечебни стратегии могат да помогнат за предотвратяване на незначителни симптоми да станат пълноценни епизоди на мания или депресия: Обърнете внимание на предупредителните знаци. Ранното диагностициране на симптомите може да предотврати влошаване на епизодите. Може би сте идентифицирали модел на биполярните си епизоди и какво ги задейства. Обадете се на вашия лекар ако почувствате, че изпадате в епизод на депресия или мания. Включете членове на семейството или приятели в наблюдението за предупредителни знаци. Избягвайте наркотиците и алкохола. Използването на алкохол или опиатни лекарства може да влоши симптомите ви и да ги направи по-вероятно да се върнат. Приемайте изписаните от специалист лекарства по определената схема и точно според указанията. Може да се изкушите да спрете лечението, но не го правете. Спирането на лекарството или намаляването на дозата самостоятелно може да доведе до ефекти на отнемане или симптомите ви да се влошат или да се върнат.

*Oбобщена информация за профила на изложението и акцентите, информационната брошура.

Тревожно разстройство
Паническо разстройство
Форми за контакти
Изгаряне на работа(Burnout)
Scroll Up