КАКВО Е ПСИХИАТРИЯ?

Психиатрията е дял от медицината, фокусиран върху диагностиката, лечението и профилактиката на психични, емоционални и поведенчески разстройства.

Психиатър е лекар, който е специализиран в психичното здраве. Психиатрите са квалифицирани да оценяват както психическите, така и физическите аспекти на психологическите проблеми.

Хората търсят психиатрична помощ по много причини. Проблемите могат да бъдат внезапни, като паническа атака, плашещи халюцинации, мисли за самоубийство или чуване на „гласове“. Или те могат да бъдат по-дългосрочни, като чувство на тъга, безнадеждност или тревожност. Понякога проблемите с психичното състояние могат да бъдат по-дълготрайни във времето и да касаят бавни промени в характера и начина в общуване на човек.

Психиатрията е дял от медицината, включваща изследване, диагностика и лечение на психични разстройства. Психичното здраве на човека се влияе от комбинация от фактори, които са както специфични за даден индивид, така и свързани с взаимодействия с обществото, общността и семейството. Има няколко компонента за психичното благополучие – здравословно самочувствие, комуникативни умения и развитие на устойчивост.

Проблемите с психичното здраве не трябва да се възприемат като обикновени слабости, които човек може просто да преодолее, тъй като те могат да бъдат силно проблемни и инвалидизиращи състояния. Психичните проблеми трябва да бъдат разглеждани и лекувани преди да причинят тежки смущения в семействата, връзките и общността.

Психиатърът е лекар, който се занимава с диагностика, лечение, наблюдение и профилактика на психичното здраве и емоционалните проблеми. Психиатърът завършва задължително обучение в медицинско училище, преди да специализира в областта на психиатрията.

За повечето психиатрични разстройства няма лабораторни изследвания, които да потвърдят състоянието. Вместо това пациентът би могъл да се подложи на психологични тестове.

Психиатрите използват няколко форми на лечение за справяне с психичните разстройства – лекарства като антипсихотици, стабилизатори на настроението, антидепресанти включително психотерапия. Психотерапията може да бъде когнитивно поведенческа, семейна терапия или групова терапия.  

Диагностициране на пациенти

Психиатрите могат да назначът пълен набор от медицински лабораторни и психологични тестове, които в комбинация с дискусии с пациенти помагат да представят обща картина на физическото и психическото състояние на пациента. Образованието и клиничното им обучение им позволяват да разберат сложната връзка между емоционалните и други медицински заболявания и връзките с генетиката и семейната история, да оценят медицинските и психологическите данни, да поставят диагноза и да работят с пациентите в хода на тяхната терапия.

Какви лечения използват психиатрите?

Психиатрите използват различни методи на лечение – включително различни форми на психотерапия, медикаменти, психосоциални интервенции и други в зависимост от нуждите на всеки пациент.

Психотерапията, понякога наричана разговорна терапия е лечение, което включва разговорни отношения между терапевт и пациент. Може да се използва за лечение на голямо разнообразие от психични разстройства и емоционални затруднения. Целта на психотерапията е да премахне или контролира инвалидизиращите или тревожните симптоми, така че пациентът да може да функционира по-добре. В зависимост от степента на проблема, лечението може да отнеме само няколко сесии през седмица -две или може да отнеме много сесии за период от години. Психотерапията може да се провежда индивидуално, както с  двойка, семейство или в група.

Има много форми на психотерапия. Съществуват психотерапии, които помагат на пациентите да променят поведението си или мисловните модели; психотерапии, които помагат на пациентите да изследват ефекта на минали взаимоотношения и преживявания върху настоящото поведение,  психотерапии, които са пригодени да помагат за решаване на други проблеми по специфични начини. Когнитивната поведенческа терапия е целенасочена терапия, фокусирана върху решаването на проблеми.

Повечето лекарства се използват от психиатри по същия начин, по който се използват лекарства за лечение на високо кръвно налягане или диабет. След като извършат задълбочени оценки психиатрите могат да предпишат лекарства, които да помогнат за лечение на психични разстройства. Психиатричните лекарства могат да помогнат за коригиране на дисбалансите в мозъчната химия, за които се смята, че участват в някои психични разстройства. Пациентите, които са на дългосрочно лечение с медикаменти, трябва периодично да се срещат с психиатъра си, за да се следят ефективността на лекарството и евентуалните странични ефекти.

Форми за контакти
Изгаряне на работа(Burnout)
Биполярното разстройство
Паническо разстройство
Scroll Up